Ryttarform

Ryttarform ingår i Blue Zense Yoga & Training och erbjuder träning & yoga specifikt anpassad för dig som är ryttare och vill komma i din bästa ryttarform!

Nedan hittar du mer information om hur jag arbetar med just ryttare samt bilder och referenser från några av de genomförda uppdragen. På Facebook (www.facebook.com/ryttarform/) och Instagram (www.instagram.com/ryttarform/) kommer du löpande hitta tips och inspiration på övningar specifikt anpassade för just dig som är ryttare.

Jag erbjuder också personlig träning och yoga både individuellt och i grupp antingen ute på Dalarö där jag är baserad eller ute på just din ridanläggning. Är du nyfiken på att veta mer, hör gärna av dig med en förfrågan! Referenser finns.

De flesta uppdrag genomförs på privat förfrågan, men ibland lägger jag även upp aktiviteter för ryttare (exvis ryttaryogaklasser, workshops, rid- och yogahelger) som är öppna för anmälan. Du hittar mer info om det nedan samt i kalendern https://www.yogabluezense.se/kalender-host-vinter/. För praktisk information, se https://www.yogabluezense.se/bokning-priser/. För frågor eller bokning, varmt välkommen att kontakta mig!

Hoppas att vi ses!
Helena Starkenberg
Ryttare, Lic Personlig Tränare och Cert Yogalärare

 • Yoga för ryttare

  Yoga för ryttare

  Yoga är ett mycket bra komplement till annan träning och kan hjälpa dig att nå bättre resultat i din övriga träning, bland annat genom ökad corestyrka, kroppsmedvetenhet, balans, rörlighet, fokus och förmåga till återhämtning. Andningsträningen inom yoga hjälper oss också att kunna syresätta kroppen bättre under ansträngning.

  Varför ryttaryoga?

  Yoga kan hjälpa oss som ryttare både fysiskt genom att vi blir mer medvetna om vår egen kropp och våra rörelser, lättare känner hästens rörelser och hur vi påverkar hästen, blir mer avspända och kommer djupare ner i sadeln samt mentalt genom ökad närvaro och koncentration, bättre fokus och ökad mental uthållighet.

  ”If you are always looking for softness in your horse, then your horse should always be able to find the softness in you”
  Mark Alan Keyser

  “Horsemanship is the art of mastering our own movement, thoughts, emotions and behavior. Not the horse.”
  Mark Rashid

  Yoga är ett mycket bra komplement för ryttaren och ger ofta omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Andningsträningen inom yoga hjälper oss i ridningen på flera sätt; vi kan syresätta kroppen bättre under ansträngning och ett fördjupat andetag kan även hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln. Dessutom brukar deltagarna på våra helgkurser med yoga och ridning uppge att de känner sig mindre trötta i kroppen än efter en vanlig ridhelg vilket beror på att yogan även förbättrar återhämtningen mellan ridpassen.

  Som ryttare tar vi hand om hästens behov före våra egna vilket bland annat innebär att vi inte alltid tar hand om våra kroppar på ett hållbart sätt och inte heller lägger tillräckligt mycket tid och regelbundenhet i att stretcha. Detta kan leda till att vi blir stela i kroppen och ökar även risken för obalanser och felbelastningar samt på sikt skador.

  Vad innebär ryttaryoga?

  Ryttaryoga är yoga specifikt anpassad för dig som vill dra nytta av yogans positiva effekter för att nå bättre resultat i din ridning. Balanserande yoga med fokus på övningar för andning & avslappning, inre och yttre balans, rörlighet, stabilitet, liksidighet, kroppsmedvetenhet och kroppskontroll samt fokus och koncentration vilket sammantaget påverkar sits och inverkan. Särskilda fokusområden; bröstrygg, core, ljumskar, höfter, säte och ben.

  Olika typer av yoga fyller olika behov för ryttaren och kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt. Dynamisk yoga (ex Hatha, Vinyasa Flow, Power Yoga) är bra för att bygga styrka, stabilitet och balans mellan ridpassen samt för att värma upp kroppen inför ett ridpass medan mer stillsam yoga såsom Yin Yoga bland annat främjar rörlighet, prestations- och återhämtningsförmåga samt mental uthållighet på både lite kortare och längre sikt.

  Vilken yogaform ska jag välja baserat på syfte och fokus?

  Ryttare kan ha stor nytta av både dynamisk yoga (exvis Hatha, Vinyasa Flow, Power Yoga) samt stillsam och inkännande Yin Yoga. De olika yogaformerna kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt och har lite olika användningsområden;

  • Hatha/Vinyasa Flow/Power Yoga är relativt fysiskt med dynamisk styrka, rörlighet och balans. Det används med fördel för att bygga styrka, stabilitet, liksidighet samt inre och yttre balans mellan ridpassen, samt för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln inför ridpass.

  • Yin Yoga innebär fokus på stilla inkännande positioner som vi håller en längre stund (ca 3-5 min) för att passivt påverka vår bindväv som ofta är det som begränsar vår rörlighet (läs mer under Yoga på land/Yin Yoga). Det används med fördel mellan samt efter ridpassen för att öka prestations- och återhämtningsförmågan. Genom att utöva Yin Yoga kan vi förbättra vår rörlighet för mer ändamålsenlig sits och inverkan, stärka våra vävnader (ligament/senor), minska risken för obalanser och skador samt öka cirkulation och hydrering i kroppen vilket främjar återhämtning. Med hjälp av Yin Yoga kan vi även fördjupa andningen, öka kroppsmedvetenheten och vår förmåga att slappna av, få en högre grad av närvaro samt en större kroppskänsla och medvetenhet om både vår egen kropp och hästens rörelser. Yin Yoga kan även vara mentalt utmanande och därför fungera som ett verktyg för mental träning och ökat fokus.

  Sammantaget kan allt detta ha en stor påverkan på ryttarens förmåga att sitta bättre och djupare i sadeln, samspela med och inverka på hästen med hjälperna, förbättra kontakt och kommunikation med hästen, öka närvaro och fokus samt att nå bättre resultat i ridningen.

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Vi har i dagsläget två 3-dagarskurser med ryttaryoga och ridning inplanerade;

  • 9-11 november 2018 – FULLBOKAD, men det går bra att ställa sig på kölista för ev oförutsett förhinder/återbud
  • 14-16 december 2018 – FULLBOKAD

  Länkar till mer info om dessa båda kurser hittar du i vår kalender https://www.yogabluezense.se/kalender-host-vinter/ och i bloggen https://www.yogabluezense.se/2018/08/15/ytterligare-en-tredagars-dressyrkurs-med-ryttaryoga-ridning-inplanerad/.

  Dessutom erbjuder vi ryttaryoga i olika former utifrån era specifika behov antingen som en separat yogaklass eller i ett större upplägg i samband med sitsträning i samarbete med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning på Wreta Gård i Vallentuna som vi under en tid har arbetat tillsammans med kring detta.

  Vi erbjuder även PT Yoga om du vill ha ett upplägg som är specifikt anpassat utifrån just dina förutsättningar och behov.

  Hör gärna av dig för en diskussion kring just dina/era behov så återkommer vi med ett förslag på skräddarsytt upplägg!

  Se även några bilder från tidigare rid- & yogakurser och ryttaryogaklasser samt även citat från ett par deltagare här intill!

  Några bilder från tidigare rid- och yogakurser i samarbete med S.R. Häst- och ryttarutbildning;

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning juli 2017

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning november 2017

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning april 2018

  Temateori Yin Yoga för ryttare april 2018

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning juli 2018

  Citat från ett par av våra deltagare;

  ”Tack för en superhelg! Jag har aldrig mått så bra som efter dessa helger : ) Vardagen och all stress och alla spänningar i kroppen försvinner. Man känner sig lugn och harmonisk och blir mer ett med hästen. En Underbar känsla! Har faktiskt varit duktig och kört några övningar efter varje träningspass – det ger så mycket bättre resultat än min “vanliga” stretch! Tack för att du lärt mig att andas också!!! :)”
  Marie Lindell Axelsson, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2018

  “Det var ingen nyhet för mig att yoga kan vara bra för oss ryttare, men att det skulle bli så stor skillnad på en helg med anpassade övningar det trodde jag inte. Har aldrig suttit så djupt i sadeln tidigare! Jag blev helt såld på yin yoga efter kursen och köpte eget bolster och klossar och kör fortfarande en del av övningarna Helena generöst mailade oss efter kursen. Helena är lugn, kunnig och duktig på att anpassa nivån efter gruppen och noga med att övningarna fungerar för varje person. Kan varmt rekommendera Helenas ryttaryoga – den ger effekt!
  Caroline Borgström, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2017

 • Yin Yoga för ryttare

  Yin Yoga för ryttare

  Vad är Yin Yoga?

  Yin Yoga innebär fokus på stilla inkännande yinpositioner som vi håller en längre stund (ca 3-5 min) för att passivt påverka och stretcha vår bindväv då det ofta är en tight bindväv som på olika sätt begränsar vår rörlighet. Yin Yoga stärker även våra vävnader samt ökar cirkulationen i kroppen vilket minskar risken för obalanser och främjar återhämtning.

  Via fördjupad andning och ökad medvetenhet om känslan i kroppen fungerar Yin Yoga också som ett verktyg för mental träning och uthållighet samt ökar vår förmåga till fokus och koncentration.

  Det finns många fysiska och mentala positiva effekter och aspekter med Yin Yoga. Om du vill läsa mer om detta, se https://www.yogabluezense.se/yoga-pa-land/ / Yin Yoga.

  När och hur kan vi som ryttare ha störst nytta av Yin Yoga?

  Yin Yoga är ett mycket bra komplement till ridning (och annan fysisk träning) och kan hjälpa oss att öka prestations- och återhämtningsförmågan på både kort och lång sikt. Det används med fördel mellan samt efter ridpassen.

  Genom att utöva Yin Yoga kan vi förbättra vår rörlighet för mer ändamålsenlig sits och inverkan, stärka våra vävnader (ligament/senor), minska risken för obalanser och skador samt öka cirkulation och hydrering i kroppen vilket främjar återhämtning. Med hjälp av Yin Yoga kan vi även fördjupa andningen, öka kroppsmedvetenheten och vår förmåga att slappna av, få en högre grad av närvaro samt en större kroppskänsla och medvetenhet om både vår egen kropp och hästens rörelser. Yin Yoga kan även vara mentalt utmanande och därför fungera som ett verktyg för mental träning och ökat fokus.

  Varför Yin Yoga för ryttare?

  Som ryttare tar vi hand om hästens behov före våra egna vilket bland annat innebär att vi inte alltid lägger tillräckligt mycket tid och regelbundenhet i att stretcha. Detta kan leda till att vi blir stela i kroppen och ökar även risken för obalanser och felbelastningar samt på sikt skador. Det är oftast bindväven som begränsar rörligheten och inte musklerna – och bindväven behöver vi arbeta med på ett annat sätt än när vi stretchar muskler. För att påverka bindväven behöver vi utöva en passiv stretch under en längre tid (ofta ca 3-5 min) vilket är just det vi gör i Yin Yoga. Regelbundet utövande av Yin Yoga kan hjälpa oss att återfå och bibehålla vårt naturliga rörelseomfång vilket vi i många fall har tappat under livet på grund av hur vi har använt vår kropp. Kroppen är otrolig på att anpassa sig efter vad vi gör.

  Yin Yoga kan även öka återhämtningsförmågan mellan rid- och andra träningspass samt användas som ett verktyg för mental träning och fokus. Yin Yoga främjar ökad cirkulation och hydrering av kroppens vävnader vilket påskyndar återhämtningen. De mentala fördelarna av Yin Yoga kommer framförallt via fördjupat andetag, medveten vila, att vara här och nu samt ökad medvetenhet och acceptans om känslan i kroppen vilket främjar kännedomen om vår egen kropp och sinne samt ökar vår förmåga till fokus och koncentration. Ett fördjupat andetag kan även hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln.

  Sammantaget kan allt detta ha en stor påverkan på ryttarens förmåga att sitta bättre och djupare i sadeln, samspela med och inverka på hästen med hjälperna, förbättra kontakt och kommunikation med hästen, öka närvaro och fokus samt att nå bättre resultat i ridningen.

  Vilka effekter kan vi förvänta oss?

  Vi kan genom Yin Yoga bland annat öka vår rörlighet så att vi får ett mer ändamålsenligt rörelsemönster (bl.a bättre hållning och mer avspänd sits i sadeln), stärka våra vävnader och minska risken för obalanser som annars kan på sikt ge upphov till överbelastningar och skador, öka cirkulationen och hydreringen i kroppen vilket främjar återhämningen mellan ridpass, stretcha vår andningsmuskulatur och bröstkorg så att vi kan få en djupare andning som både syresätter kroppen bättre och som hjälper kroppen att slappna av.

  Ofta kan vi känna kortsiktiga effekter relativt snart efter att vi har börjat arbeta med Yin Yoga exempelvis i form av djupare andning, mer avspänd kropp, ökad rörlighet och att vi känner oss mindre trötta i kroppen både efter ridpass och när vi vaknar morgonen därpå. Förutom dessa ganska omedelbara effekter i form av mindre trötthet och högre grad av avspändhet och rörlighet i kroppen upplever många också en stor positiv effekt av andningsövningarna och andningstekniken som vi använder i yogan – att vi får ner andningen djupare kan göra att vi känner oss mindre stressade, lugnare och mer centrerade. Dessutom kan många känna en påtaglig ökning av uthålligheten i form av mindre andfåddhet vid/efter träning och tävling vilket sannolikt till stor del är en effekt av både djupare andning och förmåga att syresätta kroppen bättre under ansträngning vilket ger ökad uthållighet samt av ökad avspänning i kroppen.

  Att tänka på vid Yin Yoga

  – Viktigt att musklerna är avslappnade (förutom de vi ev behöver aktivera för att hålla oss uppe i en viss position), det är bindväven som ska stretchas, ta hjälp av andningen för att slappna av
  – Det är känslan i kroppen som är det viktiga – känn efter och modifiera positionerna utifrån det, det kan kännas intensivt men ska inte domna (innebär att nerver hamnar i kläm) eller göra ont (skarp/stickande smärta) utan då behöver vi backa av eller helt gå ur positionen
  – När du hittat ett bra läge, stanna kvar och var still i positionen
  – Känn in effekten av resp position och sida innan du går vidare till nästa position – gör det du behöver mellan positionerna (kan vara att skaka loss, rulla längs ryggraden, röra på höfterna, krama knäna mot bröstet, gå upp i nedåtgående hund, vila i barnet etc)
  – Fokusera på din andning, känslan i kroppen och att vara här och nu – yin yoga kan även vara mentalt utmanande och ett sätt att öka både kroppskänsla, koncentration och uthållighet
  – Sist men inte minst – det finns inga krav på att prestera, slappna av och lyssna på Din kropp <3

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Vill du veta mer om ryttaryoga och kanske till och med få ett förslag på upplägg för att testa – individuellt eller i grupp, enstaka workshop eller ett längre upplägg – hör gärna av dig!

 • Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power Yoga) för ryttare

  Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power) för ryttare

  Vad innebär Yang Yoga?

  I Yang Yoga såsom Hatha, Vinyasa Flow och Power Yoga rör vi oss dynamiskt synkroniserat med vårt andetag. Det är därmed en mer fysisk form av yoga och lämpar sig väl för att bygga upp styrka och stabilitet, arbeta med liksidighet och balans men även för att arbeta med dynamisk rörlighet vilket är ett viktigt komplement till att göra det passivt via exvis stretch efter träningspass och Yin Yoga.

  Hatha är en lite lugnare form av dynamisk yoga där vi håller positionerna något längre (flera andetag åt gången). I Vinyasa Flow arbetar vi i solhälsningar och andra flöden i takt med vårt andetag. Dessa flöden kan genomföras i ett lugnt flödande tempo eller vara mer utmanande både intensitetsmässigt och balans-, styrke- och koordinationsmässigt. Power Yoga är en riktigt fysiskt form av yoga där huvudsyftet är att öka vår styrka. Även i Power Yoga arbetar vi i flöden och sekvenser där vi synkroniserar andning och rörelser.

  Mer information om dessa yogaformer hittar du här https://www.yogabluezense.se/yoga-pa-land/ Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power).

  Varför Yang Yoga för ryttare?

  Olika typer av yoga fyller olika behov för ryttaren och kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt. Medan Yin Yoga lämpar sig bäst för att arbeta med vår rörlighet och främja återhämtningen efter ridpass och mellan ridpass lämpar sig mer dynamisk yoga bättre

  • som uppvärmning inför ridpass för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln
  • mellan ridpass för att bygga styrka, stabilitet, liksidighet och balans
  Vilka effekter kan vi förvänta oss?

  Många upplever att uppvärmning med hjälp av dynamisk yoga ger en mer avspänd och djupare känsla i sadeln. Vid våra helgkurser med yoga och ridning kan vi ofta se omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Den fördjupade andningen brukar hjälpa ryttarna att syresätta kroppen bättre under ansträngning och de uppger ofta att de känner en större uthållighet under ridpasset och att de blir mindre flåsiga (vilket också ofta är en kombinerad effekt av ökad avspändhet).

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Vill du veta mer om ryttaryoga och kanske till och med få ett förslag på upplägg för att testa – individuellt eller i grupp, enstaka workshop eller ett längre upplägg – hör gärna av dig!

 • Träning för ryttare

  Träning för ryttare

  Vi ryttare är, precis som alla, individuella och har individuella behov avseende träning. Våra kroppar skiljer sig åt och vi använder dem på olika sätt vilket påverkar oss styrke-, rörlighets- och konditionsmässigt etc. Dessutom kan behoven skilja beroende på vilken gren vi framförallt ägnar oss åt samt vilka målsättningar vi har med vår ridning och hur vår vardag ser ut i övrigt. Det finns dock några huvudsakliga fokusområden som många ryttare känner effekt av att arbeta med;

  • balans
  • stabilitet & styrka
  • rörlighet & flexibilitet
  • symmetri
  • hållning
  • vissa specifika områden såsom bröstrygg, ländrygg, bål, höfter och ben
  • kroppskontroll & koordination
  • kondition & uthållighet
  • mental träning, fokus och närvaro

  Jag kommer fylla på med mer information om träning för ryttaren här på hemsidan. På www.facebook.com/ryttarform/ samt www.instagram.com/ryttarform/ kommer jag löpande lägga upp tips på olika övningar för dig som vill komma i din bästa ryttarform!

 • Om Ryttarform

  Om Ryttarform

  Jag som har startat och driver Ryttarform heter Helena Starkenberg och är ryttare, licensierad personlig tränare och certifierad yogalärare.

  Eftersom jag har märkt ett stort ökat intresse för yoga och träning för ryttare och nu arbetar alltmer med det har jag valt att skapa separata konton på Instagram www.instagram.com/ryttarform/ och Facebook www.facebook.com/ryttaform/ för detta där du löpande kommer hitta tips och inspiration på träning och yoga specifikt anpassad för dig som är ryttare och vill komma i din allra bästa ryttarform! En ny hemsida är också under utveckling (tills vidare hittar du all information här på www.bluezenseyogatraining.se).

  Jag har arbetat med yoga specifikt för ryttare under ett par år och tagit fram en rad olika egenutvecklade yogaklasser för olika syften och behov. Eftersom jag själv både har känt effekterna i min egen ridning och sett effekterna i andras ridning vill jag gärna sprida detta vidare. Yoga är ett mycket bra komplement för ryttaren och ger ofta omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet samt mer ändamålsenlig andning som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Dessutom brukar deltagarna på våra helgkurser med yoga och ridning uppge att de känner sig mindre trötta i kroppen än efter en vanlig ridhelg vilket beror på att yogan även förbättrar återhämtningen mellan ridpassen.

  Jag samarbetar bland annat med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning (dressyrinriktad ridanläggning i Vallentuna, www.ryttarutbildning.se) och vi har haft flera tredagarskurser där vi kombinerat yoga och ridning samt även ett temateoritillfälle med yin yoga för ryttare. Vi kan se ett stort och ökande intresse för att kombinera ridning och yoga, inte minst på att de kurser vi erbjuder snabbt blir fullbokade. Utöver detta börjar jag nu få bokningar samt intresseförfrågningar från ridskolor och ridklubbar samt har även samarbeten med individuell ryttaryoga.

  Förutom dessa kurser och klasser som vi själva tar initiativ till erbjuder jag också ryttaryoga på förfrågan (individuellt eller i grupp). Ryttaryogan erbjuds då på plats på just din ridanläggning och kan ske i olika former utifrån behov – antingen som en separat yogaklass/workshop eller en kurs med ett antal tillfällen med ryttaryoga som jag håller i eller i ett större upplägg i samband med sitsträning, heldagskurs eller helgkurs. Ev sitsträning/ridpass kan då antingen hållas av ridlärare/tränare hos er alternativt i samarbete med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning.

  Tycker du att detta låter intressant och vill veta mer? Mer info om yoga och ryttaryoga samt några bilder från tidigare kurser och citat från deltagare finns här på hemsidan. Jag kommer också gärna ut på besök till er ridanläggning för att presentera mig, prata mer om detta och diskutera hur ett upplägg med ryttaryoga skulle kunna se ut för er alternativt om du föredrar att ta ett telefonsamtal. Låt mig bara veta ifall intresse finns och hur du i så fall föredrar att få mer information! Referenser finns om det önskas.

  Kort om mig

  Jag är certifierad yogalärare inom Hatha/Vinyasa, Yin Yoga, Power Yoga, Yoga för Atleter och SUP (Stand Up Paddleboard) Yoga, MediYoga instruktör samt Licensierad PT. Sedan ca två år tillbaka driver jag eget företag, varav en del av verksamheten är yoga och träning genom bifirman Blue Zense Yoga & Träning som jag har grundat. Jag började ursprungligen med yoga som ett komplement till annan träning samt för att lära mig andas, komma ner i varv och vara mer närvarande i det jag gör. Relativt snart började jag känna effekterna av yogan och utbildade mig till yogalärare för att lära mig mera samt började även utforska olika yogastilar då de fyller lite olika funktion och kompletterar varandra. Yoga för ryttare ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom jag själv är ryttare, har ridit den största delen av mitt liv samt då jag själv både känt och sett stora positiva effekter av att kombinera yoga och ridning. Min drivkraft i allt jag gör är att inspirera och dela med mig av det som jag själv har upplevt positiva effekter av för att på så sätt bidra genom att sprida mina lärdomar vidare.

  Vill du veta mer om mig, min verksamhet, olika yogastilar och ryttaryoga? Varmt välkommen att kontakta mig för ytterligare frågor! Du hittar även mer information här på hemsidan.

Har du önskemål eller frågor?

16 december, 2018 20:43
 • 35
 • 0
16 december, 2018 16:54
 • 22
 • 0
16 december, 2018 00:00
 • 27
 • 0
15 december, 2018 08:58
 • 8
 • 0
14 december, 2018 17:37
 • 24
 • 3
13 december, 2018 22:13
 • 12
 • 0
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga16 december, 2018 20:43
Årets fjärde och sista tredagars dressyr- och yogakurs avslutad! Det har verkligen varit en otroligt härlig helg 🐎🙏🙌

Tre dressyrpass med fokus på sits och inverkan, ett sitsträningspass på lina för att kunna fokusera helt på sits & balans, ett yin yogapass och två vinyasa yogapass med lite olika fokus, myofascial release med yoga tune up bollar, fantastiskt god mat med jultema, bubbel och kvällshäng med dessert framför brasan 🐎🙏👌

Superkul att höra och se att alla deltagare kände stor positiv effekt av yogan i ridningen! Genomgående upplevde de djupare och mer avspänd sits samt ett större lugn, fokus och koncentration. Utöver det arbetade vi lite extra med varje deltagares specifika behov vilket både gav viss omedelbar effekt samt att de fick med sig individuella tips och råd samt styrke-, rörlighets- och yogaövningar allt utifrån behov för hemträning.

Stort tack till @srhastochryttarutbildning för jättebra samarbete och till alla deltagare för en supermysig helg tillsammans! 🐎💪🙌

Är du intresserad av att vara med vid nästa tillfälle? Vi planerar redan för fler tredagars dressyr- och yogakurser i vår och i sommar. Håll utkik på www.ryttarform.se och på www.ryttarutbildning.se.

#ridochyogakurs #dressyrkurs #dressyr #sitsochinverkan #yoga #ryttaryoga #yogaförryttare #blienbättreryttare #ryttarform #yogaforathletes #globalyoga #thefluidathlete #yinyogaforathletes #yinyoga #yangyoga #vinyasa #myofascialrelease #personligträning #behovsanalys #funktionsanalyser #prioriteradprogressivträning #theacademyutb #yogabluezense #bluezenseyogatraining #srhästochryttarutbildning @yogabluezense @ryttarform @srhastochryttarutbildning
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga16 december, 2018 00:00
Dag två under helgens tredagars dressyrkurs med ridning och ryttaryoga inleddes med sitsträning på lina som är ett jättebra sätt att kunna fokusera extra på just sits och balans - läs gärna mer om just sitsträning på lina i dagens lucka i S.R. Häst- och ryttarutbildnings julkalender http://ryttarutbildning.se/?p=18820 🐎🙏👌 På eftermiddagen genomförde vi först ett mjukt vinyasa flow yogapass - anpassat efter deltagarnas specifika behov utifrån hur det kändes i kroppen samt vad som visade sig i sitsträningen på förmiddagen - för att mjuka upp kroppen, grunda oss, aktivera bålmusklerna och fördjupa andningen inför nästa ridpass, vi använde även yoga tune up bollar som komplement till yogan för att öka cirkulationen och frigöra spänningar. Mycket roligt att både se och höra från deltagarna vilken positiv effekt de kände av detta i sin ridning 🐎 🙏👌Som vanligt avslutades dagen med fantastiskt god middag och en dessert framför brasan 🌟

#yogaochridkurs #dressyr #yoga #ryttaryoga #yogaförryttare #blienbättreryttare #ryttarform #yogaforathletes #thefluidathlete #yinyogaforathletes #yinyoga #yangyoga #myofascialrelease #yogabluezense #bluezenseyogatraining #srhästochryttarutbildning @yogabluezense @ryttarform @srhastochryttarutbildning
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga15 december, 2018 08:58
Vacker morgon ❄️❄️❄️

#ridochyogakurs #yoga #dressyr #ryttaryoga #yogaförryttare #blienbättreryttare #ryttarform #yogabluezense #bluezenseyogatraining #srhästochryttarutbildning Blue Zense Yoga & Träning - på land & på vatten Ryttarform - Träning & Yoga @srhastochryttarutbildning
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga14 december, 2018 17:37
Allt förberett för första yogapasset under helgens tredagars dressyrkurs med ridning och ryttaryoga 🐎🙏👌 nu väntar jag bara på deltagarna som är i stallet och håller på att ta hand om hästarna efter helgens första ridpass 🐎💪🙌 sedan är det dags för ryttarna att ta hand om sig själva i ett skönt Yin Yogapass 🙏👌

#yoga #ryttaryoga #yogaförryttare #blienbättreryttare #ryttarform #yogaforathletes #thefluidathlete #yinyogaforathletes #yinyoga #yangyoga #myofascialrelease #yogabluezense #bluezenseyogatraining #srhästochryttarutbildning Blue Zense Yoga & Träning - på land & på vatten Ryttarform - Träning & Yoga @srhastochryttarutbildning
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga12 december, 2018 15:13
Bra och tänkvärt citat 🐎😊
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga2 december, 2018 22:49
Fina Dario - kvällens stjärna 🌟🌟🌟 Denna häst! 🐎💚Varje gång jag rider honom känns det som att jag hittar något nytt i min ridning och att vi kommer ett steg längre. Jättebra lektion för Suvi Räsänen ikväll! Tänk vad stor betydelse det har att fokusera på sin sits och inverkan och hur mycket de små detaljerna gör. Riktigt nöjd idag och känns som att fler pusselbitar fallit på plats!

#dario #ridning #träning #dressyr #blienbättreryttare #srhästochryttarutbildning #ryttarform @ryttarform