Ryttarform

Ryttarform ingår i Blue Zense Yoga & Training och erbjuder träning & yoga specifikt anpassad för dig som är ryttare och vill komma i din bästa ryttarform!

Ryttarform är av ryttare för ryttare och erbjuder bland annat;

 • konkret individanpassad hjälp via personlig träning och/eller yoga individuellt eller i mindre grupper.
 • kostanalys, kostrådgivning och kostupplägg.
 • helhetsupplägg avseende avsutten träning och kost.
 • träning, yoga & kostrådgivning digitalt på distans via Ridesum.
 • föreläsningar, workshops och kurser inom framförallt ryttaryoga för mindre eller större grupper.
 • lite mer generella tips och inspiration på tränings- och yogaövningar för ryttare via Facebook och Instagram.

Via flikarna nedan hittar du mer information om hur jag arbetar med just ryttare samt bilder och referenser från några av de genomförda uppdragen. På Facebook (www.facebook.com/ryttarform/) och Instagram (www.instagram.com/ryttarform/) kommer du löpande hitta tips och inspiration på övningar specifikt anpassade för just dig som är ryttare.

Jag erbjuder också personlig träning och yoga både individuellt och i grupp på Dalarö där jag är baserad, på YogaVayu i Farsta som jag samarbetar med eller ute på just din ridanläggning. Är du nyfiken på att veta mer, hör gärna av dig med en förfrågan! Referenser finns.

De flesta uppdrag genomförs via längre samarbeten med ridanläggningar eller på privat förfrågan, men ibland lägger jag även upp aktiviteter för ryttare (exvis ryttaryogaklasser, workshops, rid- och yogahelger) som är öppna för anmälan. Du hittar mer info om det nedan samt i kalendern https://www.yogabluezense.se/kalender-vinter-var-2019/. För praktisk information, frågor eller bokning – varmt välkommen att kontakta mig!

Hoppas att vi ses!
Helena Starkenberg
Ryttare, Lic Personlig Tränare, Cert Yogalärare & Lic Kostrådgivare

 • Yoga för ryttare

  Yoga för ryttare

  Yoga är ett mycket bra komplement till annan träning och kan hjälpa dig att nå bättre resultat i din övriga träning, bland annat genom ökad corestyrka, kroppsmedvetenhet, balans, rörlighet, fokus och förmåga till återhämtning. Andningsträningen inom yoga hjälper oss också att kunna syresätta kroppen bättre under ansträngning.

  Varför ryttaryoga?

  Yoga kan hjälpa oss som ryttare både fysiskt genom att vi blir mer medvetna om vår egen kropp och våra rörelser, lättare känner hästens rörelser och hur vi påverkar hästen, blir mer avspända och kommer djupare ner i sadeln samt mentalt genom ökad närvaro och koncentration, bättre fokus och ökad mental uthållighet.

  ”If you are always looking for softness in your horse, then your horse should always be able to find the softness in you”
  Mark Alan Keyser

  “Horsemanship is the art of mastering our own movement, thoughts, emotions and behavior. Not the horse.”
  Mark Rashid

  Yoga är ett mycket bra komplement för ryttaren och ger ofta omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Andningsträningen inom yoga hjälper oss i ridningen på flera sätt; vi kan syresätta kroppen bättre under ansträngning och ett fördjupat andetag kan även hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln. Dessutom brukar deltagarna på våra helgkurser med yoga och ridning uppge att de känner sig mindre trötta i kroppen än efter en vanlig ridhelg vilket beror på att yogan även förbättrar återhämtningen mellan ridpassen.

  Som ryttare tar vi hand om hästens behov före våra egna vilket bland annat innebär att vi inte alltid tar hand om våra kroppar på ett hållbart sätt och inte heller lägger tillräckligt mycket tid och regelbundenhet i att stretcha. Detta kan leda till att vi blir stela i kroppen och ökar även risken för obalanser och felbelastningar samt på sikt skador.

  Vad innebär ryttaryoga?

  Ryttaryoga är yoga specifikt anpassad för dig som vill dra nytta av yogans positiva effekter för att nå bättre resultat i din ridning. Balanserande yoga med fokus på övningar för andning & avslappning, inre och yttre balans, rörlighet, stabilitet, liksidighet, kroppsmedvetenhet och kroppskontroll samt fokus och koncentration vilket sammantaget påverkar sits och inverkan. Särskilda fokusområden; bröstrygg, core, ljumskar, höfter, säte och ben.

  Olika typer av yoga fyller olika behov för ryttaren och kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt. Dynamisk yoga (ex Hatha, Vinyasa Flow, Power Yoga) är bra för att bygga styrka, stabilitet och balans mellan ridpassen samt för att värma upp kroppen inför ett ridpass medan mer stillsam yoga såsom Yin Yoga bland annat främjar rörlighet, prestations- och återhämtningsförmåga samt mental uthållighet på både lite kortare och längre sikt.

  Vilken yogaform ska jag välja baserat på syfte och fokus?

  Ryttare kan ha stor nytta av både dynamisk yoga (exvis Hatha, Vinyasa Flow, Power Yoga) samt stillsam och inkännande Yin Yoga. De olika yogaformerna kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt och har lite olika användningsområden;

  • Hatha/Vinyasa Flow/Power Yoga är relativt fysiskt med dynamisk styrka, rörlighet och balans. Det används med fördel för att bygga styrka, stabilitet, liksidighet samt inre och yttre balans mellan ridpassen, samt för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln inför ridpass.

  • Yin Yoga innebär fokus på stilla inkännande positioner som vi håller en längre stund (ca 3-5 min) för att passivt påverka vår bindväv som ofta är det som begränsar vår rörlighet (läs mer under Yoga på land/Yin Yoga). Det används med fördel mellan samt efter ridpassen för att öka prestations- och återhämtningsförmågan. Genom att utöva Yin Yoga kan vi förbättra vår rörlighet för mer ändamålsenlig sits och inverkan, stärka våra vävnader (ligament/senor), minska risken för obalanser och skador samt öka cirkulation och hydrering i kroppen vilket främjar återhämtning. Med hjälp av Yin Yoga kan vi även fördjupa andningen, öka kroppsmedvetenheten och vår förmåga att slappna av, få en högre grad av närvaro samt en större kroppskänsla och medvetenhet om både vår egen kropp och hästens rörelser. Yin Yoga kan även vara mentalt utmanande och därför fungera som ett verktyg för mental träning och ökat fokus.

  Sammantaget kan allt detta ha en stor påverkan på ryttarens förmåga att sitta bättre och djupare i sadeln, samspela med och inverka på hästen med hjälperna, förbättra kontakt och kommunikation med hästen, öka närvaro och fokus samt att nå bättre resultat i ridningen.

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Inplanerade 3-dagarskurser med ryttaryoga och ridning;

  • 9-11 november 2018 – FULLBOKAD
  • 14-16 december 2018 – FULLBOKAD
  • 8-10 mars 2019 (Privatkurs) – FULLBOKAD
  • 12-14 april 2019 – FULLBOKAD
  • 26-28 juli 2019 – FULLBOKAD

  Några av inplanerade workshops, föreläsningar etc:

  • 19 januari –  2 timmars temateori ryttaryoga på Västerhaninge Ridskola, Blåkulla Gård
  • 17 februari  – 75 min föreläsning inkl yogaövningar, Tyresö Ryttarförening
  • 17 mars – öppen workshop ryttaryoga kl 10-12 (anmälan via Boka Direkt) på YogaVayu hälsocenter i Farsta
  • 6 april – heldag med workshop ryttaryoga och individuella PT-konsultationer hos Stäketryttarna

  Länkar till mer info om inplanerade aktiviteter hittar du i kalendern https://www.yogabluezense.se/kalender-vinter-var-2019/.

  Dessutom erbjuder vi ryttaryoga i olika former utifrån era specifika behov antingen som en separat yogaklass eller i ett större upplägg i samband med sitsträning i samarbete med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning på Wreta Gård i Vallentuna som vi under en tid har arbetat tillsammans med kring detta.

  Vi erbjuder även PT Yoga om du vill ha ett upplägg som är specifikt anpassat utifrån just dina förutsättningar och behov.

  Hör gärna av dig för en diskussion kring just dina/era behov så återkommer vi med ett förslag på skräddarsytt upplägg!

  Se även några bilder från tidigare rid- & yogakurser och ryttaryogaklasser samt även citat från ett par deltagare här intill!

  Några bilder från tidigare rid- och yogakurser i samarbete med S.R. Häst- och ryttarutbildning;

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning juli 2017

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning november 2017

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning april 2018

  Temateori Yin Yoga för ryttare april 2018

  3 dgrs dressyrkurs med ryttaryoga & ridning juli 2018

  Citat från några av våra deltagare;

  “Det var ingen nyhet för mig att yoga kan vara bra för oss ryttare, men att det skulle bli så stor skillnad på en helg med anpassade övningar det trodde jag inte. Har aldrig suttit så djupt i sadeln tidigare! Jag blev helt såld på yin yoga efter kursen och köpte eget bolster och klossar och kör fortfarande en del av övningarna Helena generöst mailade oss efter kursen. Helena är lugn, kunnig och duktig på att anpassa nivån efter gruppen och noga med att övningarna fungerar för varje person. Kan varmt rekommendera Helenas ryttaryoga – den ger effekt!”
  Caroline Borgström, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2017

  ”Tack för en superhelg! Jag har aldrig mått så bra som efter dessa helger : ) Vardagen och all stress och alla spänningar i kroppen försvinner. Man känner sig lugn och harmonisk och blir mer ett med hästen. En Underbar känsla! Har faktiskt varit duktig och kört några övningar efter varje träningspass – det ger så mycket bättre resultat än min “vanliga” stretch! Tack för att du lärt mig att andas också!!! :)”
  Marie Lindell Axelsson, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2018

  “Stort tack för en fantastisk helg med superbra yoga pass. Dina övningar var perfekta för min stela bröstrygg och höfter och jag kände stor skillnad i ridningen efter. Nu gäller det bara att underhålla det också… Det mest fantastiska var dock den mentala styrkan och hur jag kände mig mycket lugnare och inte stressade upp när det trasslade lite med galoppen – häftigt! PS jag gör mina core övningar så nu kommer jag sitta klistrad i sadeln ;)”
  Clara Berlin Walker, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, december 2018

  “Tack, Helena! Jag är väldigt nöjd med helgens rid- och yogakurs. Tycker att både andning och stretchövningar gav resultat. Dels blev både jag och hästen lugna, jag slapp träningsvärk, dels minskade spänningar i axlar och jag fick bra tips för att mjuka upp ländryggen. Tack också för bilder och instruktioner!”
  Åsa Edman, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, mars 2019

 • Yin Yoga för ryttare

  Yin Yoga för ryttare

  Vad är Yin Yoga?

  Yin Yoga innebär fokus på stilla inkännande yinpositioner som vi håller en längre stund (ca 3-5 min) för att passivt påverka och stretcha vår bindväv då det ofta är en tight bindväv som på olika sätt begränsar vår rörlighet. Yin Yoga stärker även våra vävnader samt ökar cirkulationen i kroppen vilket minskar risken för obalanser och främjar återhämtning.

  Via fördjupad andning och ökad medvetenhet om känslan i kroppen fungerar Yin Yoga också som ett verktyg för mental träning och uthållighet samt ökar vår förmåga till fokus och koncentration.

  Det finns många fysiska och mentala positiva effekter och aspekter med Yin Yoga. Om du vill läsa mer om detta, se https://www.yogabluezense.se/yoga-pa-land/ / Yin Yoga.

  När och hur kan vi som ryttare ha störst nytta av Yin Yoga?

  Yin Yoga är ett mycket bra komplement till ridning (och annan fysisk träning) och kan hjälpa oss att öka prestations- och återhämtningsförmågan på både kort och lång sikt. Det används med fördel mellan samt efter ridpassen.

  Genom att utöva Yin Yoga kan vi förbättra vår rörlighet för mer ändamålsenlig sits och inverkan, stärka våra vävnader (ligament/senor), minska risken för obalanser och skador samt öka cirkulation och hydrering i kroppen vilket främjar återhämtning. Med hjälp av Yin Yoga kan vi även fördjupa andningen, öka kroppsmedvetenheten och vår förmåga att slappna av, få en högre grad av närvaro samt en större kroppskänsla och medvetenhet om både vår egen kropp och hästens rörelser. Yin Yoga kan även vara mentalt utmanande och därför fungera som ett verktyg för mental träning och ökat fokus.

  Varför Yin Yoga för ryttare?

  Som ryttare tar vi hand om hästens behov före våra egna vilket bland annat innebär att vi inte alltid lägger tillräckligt mycket tid och regelbundenhet i att stretcha. Detta kan leda till att vi blir stela i kroppen och ökar även risken för obalanser och felbelastningar samt på sikt skador. Det är oftast bindväven som begränsar rörligheten och inte musklerna – och bindväven behöver vi arbeta med på ett annat sätt än när vi stretchar muskler. För att påverka bindväven behöver vi utöva en passiv stretch under en längre tid (ofta ca 3-5 min) vilket är just det vi gör i Yin Yoga. Regelbundet utövande av Yin Yoga kan hjälpa oss att återfå och bibehålla vårt naturliga rörelseomfång vilket vi i många fall har tappat under livet på grund av hur vi har använt vår kropp. Kroppen är otrolig på att anpassa sig efter vad vi gör.

  Yin Yoga kan även öka återhämtningsförmågan mellan rid- och andra träningspass samt användas som ett verktyg för mental träning och fokus. Yin Yoga främjar ökad cirkulation och hydrering av kroppens vävnader vilket påskyndar återhämtningen. De mentala fördelarna av Yin Yoga kommer framförallt via fördjupat andetag, medveten vila, att vara här och nu samt ökad medvetenhet och acceptans om känslan i kroppen vilket främjar kännedomen om vår egen kropp och sinne samt ökar vår förmåga till fokus och koncentration. Ett fördjupat andetag kan även hjälpa oss att slappna av och att centrera oss djupare i sadeln.

  Sammantaget kan allt detta ha en stor påverkan på ryttarens förmåga att sitta bättre och djupare i sadeln, samspela med och inverka på hästen med hjälperna, förbättra kontakt och kommunikation med hästen, öka närvaro och fokus samt att nå bättre resultat i ridningen.

  Vilka effekter kan vi förvänta oss?

  Vi kan genom Yin Yoga bland annat öka vår rörlighet så att vi får ett mer ändamålsenligt rörelsemönster (bl.a bättre hållning och mer avspänd sits i sadeln), stärka våra vävnader och minska risken för obalanser som annars kan på sikt ge upphov till överbelastningar och skador, öka cirkulationen och hydreringen i kroppen vilket främjar återhämningen mellan ridpass, stretcha vår andningsmuskulatur och bröstkorg så att vi kan få en djupare andning som både syresätter kroppen bättre och som hjälper kroppen att slappna av.

  Ofta kan vi känna kortsiktiga effekter relativt snart efter att vi har börjat arbeta med Yin Yoga exempelvis i form av djupare andning, mer avspänd kropp, ökad rörlighet och att vi känner oss mindre trötta i kroppen både efter ridpass och när vi vaknar morgonen därpå. Förutom dessa ganska omedelbara effekter i form av mindre trötthet och högre grad av avspändhet och rörlighet i kroppen upplever många också en stor positiv effekt av andningsövningarna och andningstekniken som vi använder i yogan – att vi får ner andningen djupare kan göra att vi känner oss mindre stressade, lugnare och mer centrerade. Dessutom kan många känna en påtaglig ökning av uthålligheten i form av mindre andfåddhet vid/efter träning och tävling vilket sannolikt till stor del är en effekt av både djupare andning och förmåga att syresätta kroppen bättre under ansträngning vilket ger ökad uthållighet samt av ökad avspänning i kroppen.

  Att tänka på vid Yin Yoga

  – Viktigt att musklerna är avslappnade (förutom de vi ev behöver aktivera för att hålla oss uppe i en viss position), det är bindväven som ska stretchas, ta hjälp av andningen för att slappna av
  – Det är känslan i kroppen som är det viktiga – känn efter och modifiera positionerna utifrån det, det kan kännas intensivt men ska inte domna (innebär att nerver hamnar i kläm) eller göra ont (skarp/stickande smärta) utan då behöver vi backa av eller helt gå ur positionen
  – När du hittat ett bra läge, stanna kvar och var still i positionen
  – Känn in effekten av resp position och sida innan du går vidare till nästa position – gör det du behöver mellan positionerna (kan vara att skaka loss, rulla längs ryggraden, röra på höfterna, krama knäna mot bröstet, gå upp i nedåtgående hund, vila i barnet etc)
  – Fokusera på din andning, känslan i kroppen och att vara här och nu – yin yoga kan även vara mentalt utmanande och ett sätt att öka både kroppskänsla, koncentration och uthållighet
  – Sist men inte minst – det finns inga krav på att prestera, slappna av och lyssna på Din kropp <3

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Vill du veta mer om ryttaryoga och kanske till och med få ett förslag på upplägg för att testa – individuellt eller i grupp, enstaka workshop eller ett längre upplägg – hör gärna av dig!

 • Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power Yoga) för ryttare

  Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power) för ryttare

  Vad innebär Yang Yoga?

  I Yang Yoga såsom Hatha, Vinyasa Flow och Power Yoga rör vi oss dynamiskt synkroniserat med vårt andetag. Det är därmed en mer fysisk form av yoga och lämpar sig väl för att bygga upp styrka och stabilitet, arbeta med liksidighet och balans men även för att arbeta med dynamisk rörlighet vilket är ett viktigt komplement till att göra det passivt via exvis stretch efter träningspass och Yin Yoga.

  Hatha är en lite lugnare form av dynamisk yoga där vi håller positionerna något längre (flera andetag åt gången). I Vinyasa Flow arbetar vi i solhälsningar och andra flöden i takt med vårt andetag. Dessa flöden kan genomföras i ett lugnt flödande tempo eller vara mer utmanande både intensitetsmässigt och balans-, styrke- och koordinationsmässigt. Power Yoga är en riktigt fysiskt form av yoga där huvudsyftet är att öka vår styrka. Även i Power Yoga arbetar vi i flöden och sekvenser där vi synkroniserar andning och rörelser.

  Mer information om dessa yogaformer hittar du här https://www.yogabluezense.se/yoga-pa-land/ Yang Yoga (Hatha/Vinyasa/Power).

  Varför Yang Yoga för ryttare?

  Olika typer av yoga fyller olika behov för ryttaren och kompletterar varandra samt ridningen på olika sätt. Medan Yin Yoga lämpar sig bäst för att arbeta med vår rörlighet och främja återhämtningen efter ridpass och mellan ridpass lämpar sig mer dynamisk yoga bättre

  • som uppvärmning inför ridpass för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln
  • mellan ridpass för att bygga styrka, stabilitet, liksidighet och balans
  Vilka effekter kan vi förvänta oss?

  Många upplever att uppvärmning med hjälp av dynamisk yoga ger en mer avspänd och djupare känsla i sadeln. Vid våra helgkurser med yoga och ridning kan vi ofta se omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Den fördjupade andningen brukar hjälpa ryttarna att syresätta kroppen bättre under ansträngning och de uppger ofta att de känner en större uthållighet under ridpasset och att de blir mindre flåsiga (vilket också ofta är en kombinerad effekt av ökad avspändhet).

  Tycker du att det låter intressant och vill veta mer?

  Vill du veta mer om ryttaryoga och kanske till och med få ett förslag på upplägg för att testa – individuellt eller i grupp, enstaka workshop eller ett längre upplägg – hör gärna av dig!

 • Träning för ryttare

  Träning för ryttare

  Vi ryttare är, precis som alla, individuella och har individuella behov avseende träning. Våra kroppar skiljer sig åt och vi använder dem på olika sätt vilket påverkar oss styrke-, rörlighets- och konditionsmässigt etc. Dessutom kan behoven skilja beroende på vilken gren vi framförallt ägnar oss åt samt vilka målsättningar vi har med vår ridning och hur vår vardag ser ut i övrigt. Det finns dock några huvudsakliga fokusområden som många ryttare känner effekt av att arbeta med;

  • balans
  • stabilitet & styrka
  • rörlighet & flexibilitet
  • symmetri
  • hållning
  • vissa specifika områden såsom bröstrygg, ländrygg, bål, höfter och ben
  • kroppskontroll & koordination
  • kondition & uthållighet
  • mental träning, fokus och närvaro

  Jag kommer fylla på med mer information om träning för ryttaren här på hemsidan. På www.facebook.com/ryttarform/ samt www.instagram.com/ryttarform/ kommer jag löpande lägga upp tips på olika övningar för dig som vill komma i din bästa ryttarform!

 • Digital träning & yoga via Ridesum

  Digital yoga & träning på distans

  Nu erbjuder jag även träning och yoga för ryttare digitalt via Ridesums nya spännande app!

  Ridesum är en ny digital träningsapp för ridsporten som nyligen lanserats och där jag bland annat erbjuder yoga, träning och kostrådgivning för ryttare på distans. Vi diskuterar även ett utökat samarbete i form av kunskapsfilmer om ryttaryoga att publicera i appen och på startsidan.

  Mer info om det kommer inom kort!

  Mer info om Ridesum på www.ridesum.se samt @ridesum på Facebook och Instagram.

 • Om Ryttarform

  Om Ryttarform

  Jag som har startat och driver Ryttarform heter Helena Starkenberg och är ryttare, licensierad personlig tränare och certifierad yogalärare.

  Eftersom jag har märkt ett stort ökat intresse för yoga och träning för ryttare och nu arbetar alltmer med det har jag valt att skapa separata konton på Instagram www.instagram.com/ryttarform/ och Facebook www.facebook.com/ryttaform/ för detta där du löpande kommer hitta tips och inspiration på träning och yoga specifikt anpassad för dig som är ryttare och vill komma i din allra bästa ryttarform! En ny hemsida är också under utveckling (tills vidare hittar du all information här på www.bluezenseyogatraining.se).

  Jag har arbetat med yoga specifikt för ryttare under ett par år och tagit fram en rad olika egenutvecklade yogaklasser för olika syften och behov. Eftersom jag själv både har känt effekterna i min egen ridning och sett effekterna i andras ridning vill jag gärna sprida detta vidare. Yoga är ett mycket bra komplement för ryttaren och ger ofta omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, kroppskänsla och stabilitet samt mer ändamålsenlig andning som kommer djupare ner i sadeln – vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Dessutom brukar deltagarna på våra helgkurser med yoga och ridning uppge att de känner sig mindre trötta i kroppen än efter en vanlig ridhelg vilket beror på att yogan även förbättrar återhämtningen mellan ridpassen.

  Jag samarbetar bland annat med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning (dressyrinriktad ridanläggning i Vallentuna, www.ryttarutbildning.se) och vi har haft flera tredagarskurser där vi kombinerat yoga och ridning samt även ett temateoritillfälle med yin yoga för ryttare. Vi kan se ett stort och ökande intresse för att kombinera ridning och yoga, inte minst på att de kurser vi erbjuder snabbt blir fullbokade. Utöver detta börjar jag nu få bokningar samt intresseförfrågningar från ridskolor och ridklubbar samt har även samarbeten med individuell ryttaryoga.

  Förutom dessa kurser och klasser som vi själva tar initiativ till erbjuder jag också ryttaryoga på förfrågan (individuellt eller i grupp). Ryttaryogan erbjuds då på plats på just din ridanläggning och kan ske i olika former utifrån behov – antingen som en separat yogaklass/workshop eller en kurs med ett antal tillfällen med ryttaryoga som jag håller i eller i ett större upplägg i samband med sitsträning, heldagskurs eller helgkurs. Ev sitsträning/ridpass kan då antingen hållas av ridlärare/tränare hos er alternativt i samarbete med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning.

  Tycker du att detta låter intressant och vill veta mer? Mer info om yoga och ryttaryoga samt några bilder från tidigare kurser och citat från deltagare finns här på hemsidan. Jag kommer också gärna ut på besök till er ridanläggning för att presentera mig, prata mer om detta och diskutera hur ett upplägg med ryttaryoga skulle kunna se ut för er alternativt om du föredrar att ta ett telefonsamtal. Låt mig bara veta ifall intresse finns och hur du i så fall föredrar att få mer information! Referenser finns om det önskas.

  Kort om mig

  Jag är certifierad yogalärare inom Hatha/Vinyasa, Yin Yoga, Power Yoga, Yoga för Atleter och SUP (Stand Up Paddleboard) Yoga, MediYoga instruktör samt Licensierad PT. Sedan ca två år tillbaka driver jag eget företag, varav en del av verksamheten är yoga och träning genom bifirman Blue Zense Yoga & Träning som jag har grundat. Jag började ursprungligen med yoga som ett komplement till annan träning samt för att lära mig andas, komma ner i varv och vara mer närvarande i det jag gör. Relativt snart började jag känna effekterna av yogan och utbildade mig till yogalärare för att lära mig mera samt började även utforska olika yogastilar då de fyller lite olika funktion och kompletterar varandra. Yoga för ryttare ligger mig särskilt varmt om hjärtat eftersom jag själv är ryttare, har ridit den största delen av mitt liv samt då jag själv både känt och sett stora positiva effekter av att kombinera yoga och ridning. Min drivkraft i allt jag gör är att inspirera och dela med mig av det som jag själv har upplevt positiva effekter av för att på så sätt bidra genom att sprida mina lärdomar vidare.

  Vill du veta mer om mig, min verksamhet, olika yogastilar och ryttaryoga? Varmt välkommen att kontakta mig för ytterligare frågor! Du hittar även mer information här på hemsidan.

 • Samarbeten och ord från kunder

  Samarbeten

  Långsiktiga samarbeten
  Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning (dressyrinriktad ridanläggning i Vallentuna, www.ryttarutbildning.se)

  Regelbundna tredagarskurser där vi kombinerar yoga och ridning, temateori med ryttaryoga, samarbete kring julkalender med avsuttna övningar för ryttare etc.

  Martin Georgou, MG Dressage/Stall M & Stall Hesslingby

  Långsiktigt samarbete med regelbunden ryttaryoga och avsutten ryttarträning.

  Ridesum

  Erbjuder i samarbete med Ridesum (den digitala träningsappen för ridsporten) yoga, träning och kostrådgivning för ryttare digitalt på distans. Vi diskuterar även ett utökat samarbete i form av kunskapsfilmer om ryttaryoga att publicera i appen och på startsidan.

  YogaVayu tränings- och hälsocenter i Farsta

  Erbjuder workshops inom ryttaryoga och avsutten ryttarträning samt har även möjlighet att ta emot kunder på förfrågan antingen individuellt eller i grupp för personlig träning, ryttaryoga samt kostanalys/kostrådgivning.

  Dalarö Gym

  Tar emot kunder på förfrågan antingen individuellt eller i grupp för personlig träning samt kostanalys/kostrådgivning.

  Andra uppdrag

  Föreläsningar, workshops samt ryttaryoga individuellt och i grupp på en rad olika ridskolor/ryttarföreningar/ridanläggningar.

  Ord från kunder och samarbetspartners

  “Det var ingen nyhet för mig att yoga kan vara bra för oss ryttare, men att det skulle bli så stor skillnad på en helg med anpassade övningar det trodde jag inte. Har aldrig suttit så djupt i sadeln tidigare! Jag blev helt såld på yin yoga efter kursen och köpte eget bolster och klossar och kör fortfarande en del av övningarna Helena generöst mailade oss efter kursen. Helena är lugn, kunnig och duktig på att anpassa nivån efter gruppen och noga med att övningarna fungerar för varje person. Kan varmt rekommendera Helenas ryttaryoga – den ger effekt!”
  Caroline Borgström, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2017

  ”Tack för en superhelg! Jag har aldrig mått så bra som efter dessa helger : ) Vardagen och all stress och alla spänningar i kroppen försvinner. Man känner sig lugn och harmonisk och blir mer ett med hästen. En Underbar känsla! Har faktiskt varit duktig och kört några övningar efter varje träningspass – det ger så mycket bättre resultat än min “vanliga” stretch! Tack för att du lärt mig att andas också!!! :)”
  Marie Lindell Axelsson, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, juli 2018

  “Stort tack för en fantastisk helg med superbra yoga pass. Dina övningar var perfekta för min stela bröstrygg och höfter och jag kände stor skillnad i ridningen efter. Nu gäller det bara att underhålla det också… Det mest fantastiska var dock den mentala styrkan och hur jag kände mig mycket lugnare och inte stressade upp när det trasslade lite med galoppen – häftigt! PS jag gör mina core övningar så nu kommer jag sitta klistrad i sadeln ;)”
  Clara Berlin Walker, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, december 2018

  “Tack, Helena! Jag är väldigt nöjd med helgens rid- och yogakurs. Tycker att både andning och stretchövningar gav resultat. Dels blev både jag och hästen lugna, jag slapp träningsvärk, dels minskade spänningar i axlar och jag fick bra tips för att mjuka upp ländryggen. Tack också för bilder och instruktioner!”
  Åsa Edman, deltagare 3-dagars dressyrkurs med yoga & ridning, mars 2019

  “Vi har haft en toppenhelg med ridning och yoga fre-sön. De här kurserna som jag håller i samarbete med Helena Starkenberg är väldigt roliga (för alla inblandade tror jag). Att kombinera ridningen med yoga ger faktiskt omedelbara resultat – mer avslappnade och fokuserade ryttare, lättare att komma ner i sadeln och alla deltagarna kände sig mindre trötta i kroppen än efter en “vanlig” ridhelg. Jag tycker att det är kul att fokusera på enbart sitsen, och så är det såklart ett plus att jag själv får vara med och yoga.”
  Suvi Räsänen, hippolog, diplomerad ridlärare, C-tränare, dressyrdomare LA/MsvC, ägare S.R. Häst- och Ryttarutbildning, citat från inlägg på bloggen på www.ryttarutbildning.se den 15 april 2018

  “I helgen har det varit kurs här fredag-söndag med yoga och ridning. Jag och Helena som driver Yoga Blue Zense har nu haft ett par sådana här kurser ihop och de är väldigt givande för både oss och deltagarna! Utöver ridningen har vi yogat både ute och inne och ätit en massa god mat – väldigt mycket som är odlat här hemma. Det är en härlig känsla såhär års att kunna gå ut och plocka egen mat utanför dörren till kvällens middag! Efter dessa kurser verkar alla ryttare ha känt en skillnad i ridningen efter att ha yogat. Många känner sig mjukare, mer avspända och mindre trötta i kroppen trots flera ridpass. Jag tycker också att det är lättare att instruera eleverna! De är lite lugnare, mer avslappnade och har ett större fokus på sin kroppsmedvetenhet vilket gör att hästarna också blir mer avspända. Ofta kommer eleverna direkt efter jobbet med andan i halsen och kanske med jobbet i bakhuvudet – och tro mig – det syns på hästarna när eleverna har varit sena eller haft en dålig dag… Efter ett yogapass är mycket stress borta och hästarna blir också mer tillfreds. Nu kan vi tyvärr inte yoga före varje ridpass, men en sak som alla kan ta med sig är att andas medvetet. Gör det redan i stallet – och när ni skrittar fram. Skapa en lugn ridbubbla för er själva!
  Suvi Räsänen, hippolog, diplomerad ridlärare, C-tränare, dressyrdomare LA/MsvC, ägare S.R. Häst- och Ryttarutbildning, citat från inlägg på bloggen på www.ryttarutbildning.se den 30 juli 2018

 • Inplanerade kurser, föreläsningar & workshops
  Inplanerade kurser, föreläsningar och workshops

  Inplanerade 3-dagarskurser med ryttaryoga och ridning;

  • 8-10 mars 2019 (Privatkurs) – FULLBOKAD
  • 12-14 april 2019 – FULLBOKAD
  • 26-28 juli 2019 – FULLBOKAD

  Några av inplanerade workshops, föreläsningar etc:

  • 19 januari –  2 timmars temateori ryttaryoga på Västerhaninge Ridskola, Blåkulla Gård
  • 17 februari  – 75 min föreläsning inkl yogaövningar, Tyresö Ryttarförening
  • 17 mars – öppen workshop ryttaryoga kl 10-12 (anmälan via Boka Direkt) på YogaVayu hälsocenter i Farsta
  • 6 april – heldag med workshop ryttaryoga och individuella PT-konsultationer hos Stäketryttarna

  Länkar till mer info om inplanerade aktiviteter hittar du i kalendern https://www.yogabluezense.se/kalender-vinter-var-2019/.

   

  Välkommen med en förfrågan!

  Det finns många möjligheter för dig som är intresserad av ryttaryoga och avsutten träning för ryttare!

  Jag har nu varit ute på flera ridskolor / ridanläggningar och hållit temateori, föreläsningar, workshops samt personlig träning inom ryttaryoga, det har varit mycket uppskattat. Boka in en egen temateori, workshop, föreläsning eller kurs på just din/er ridskola/ridanläggning också! Antingen enbart avsuttet med fokus på just ryttaryoga och/eller ryttarträning alternativt i kombination med sitsträning/ridning. Upplägget anpassas utifrån just era förutsättningar, önskemål och behov. Välkommen att höra av dig för frågor eller om du vill ha förslag på upplägg som passar just er!

  Vill du kombinera yoga med ridning på mycket trevliga välutbildade hästar? Jag samarbetar med Suvi Räsänen på S.R. Häst- och Ryttarutbildning på Wreta Gård i Vallentuna angående bland annat 3-dagars dressyrkurser med ridning och ryttaryoga. Se aktuella kursdatum här intill. Utöver dessa öppna kurstillfällen finns det även möjlighet att höra av er med en förfrågan om ni är en grupp som vill göra en egen bokning, i så fall anpassas kursen utifrån era önskemål.

  Jag arbetar även individuellt med yoga, träning och kost för ryttare på alla nivåer upp till Grand Prix. Boka personlig träning (ryttaryoga och/eller ryttarträning) individuellt eller i grupp. Du/ni får då individanpassad träning utifrån just dina/era förutsättningar, behov och målsättningar. Det kan genomföras på din ridanläggning, på Dalarö Gym, på YogaVayu hälsocenter i Farsta, digitalt via Ridesum (www.ridesum.se, ladda ner appen här: Google Play: https://bit.ly/2TOjjwo eller App Store: https://apple.co/2HszEpB ) där jag finns upplagd som tränare/expert eller på annan plats efter överenskommelse. Välkommen att höra av dig för frågor eller en diskussion om just dina/era behov så återkommer jag med ett förslag på upplägg som passar just dig/er!

  Vill du ha löpande tips och inspiration på tränings- och yogaövningar för ryttare samt få uppdatering om aktuella workshops, kurser och andra aktiviteter? Följ gärna Ryttarform på Facebook & Instagram;
  www.facebook.com/ryttarform/
  www.instagram.com/ryttarform/

  Om frågor, varmt välkommen att höra av dig! Hoppas att vi ses!

 • TEMA BÅL VECKA 11 2019
  Tema Bålträning på Ryttarform under vecka 11, 2019!

  Som ryttare är det viktigt med bålkontroll- och stabilitet för att kunna ha en god kroppskontroll, balanserad hållning, stabil sits och effektiv inverkan. 

  Med start måndag 11 mars är det en veckas bålspecial på Ryttarform på Instagram (www.instagram.com/ryttarform/) och Facebook (www.facebook.com/ryttarform/) samt fördjupningar här i bloggen https://www.yogabluezense.se/blogg/. Jag kommer att dela med mig av en rad effektiva övningar för att på olika sätt stärka bålen och förbättra bålstabiliteten. Häng med! 

  Har du specifika frågor kring träning av bålen? Passa på att ställa dem nu! Skriv gärna en kommentar via inlägget på Instagram eller Facebook alternativt i bloggen – eller hör av dig på annat sätt så ser jag till att fånga upp den frågan under veckan som kommer.

  Bästa hälsningar
  Helena Starkenberg

  Ryttarform och Blue Zense Yoga & Training

  Länkar till blogginläggen för Tema Bålträning på Ryttarform under vecka 11, 2019!

  Blogginlägg Dag 1 – Bålkontroll och stabilitet
  Kort inledning om bålen och om bålträning samt genomgång av bålstabiliseringsövningar på foam roller.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/11/ryttarform-tema-bal-dag-1-av-7/

  Blogginlägg Dag 2 – Mer om bålkontroll och stabilitet
  Fördjupning om bålen och dess samspel med övriga kroppen, om planka som träningsövning och om statiska plankor vs dynamiska, genomgång av dynamiska varianter av planka på pilatesboll som ställer extra krav på stabilisering.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/12/ryttarform-tema-bal-dag-2-av-7/

  Blogginlägg Dag 3 – Stabilitet, balans och liksidighet
  Fördjupning om liksidighet hos ryttare och några exempel på vad oliksidighet kan bero på samt vad vi kan göra åt det, genomgång av mer komplexa helkroppsövningar som utmanar bålstabilitet och balans samt förbättrar liksidighet och koordination.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/13/ryttarform-tema-bal-dag-3-av-7/

  Blogginlägg Dag 4 – Bålstyrka för liksidighet
  Fokus på hur du kan stärka din bål och öka din liksidighet, fördjupning i skillnaden mellan bålstabilitet och bålstyrka samt genomgång av en övning för att stärka de sneda bukmusklerna.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/14/ryttarform-tema-bal-dag-4-av-7/

  Blogginlägg Dag 5 – Bålstyrka och koordination
  Fokus på bålstyrka och koordination, fördjupning om den yttre raka bukmuskelns funktion och hur du kan träna den samt genomgång av en övning för att stärka den samt som även tränar snabbhet och tajming.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/15/ryttarform-tema-bal-dag-5-av-7/

  Blogginlägg Dag 6 – Stärk din rygg och hållning
  Fokus på hur du kan stärka din rygg och förbättra din hållning, fördjupning om träning för ryggen samt genomgång av ryggresningar som är effektiva för vår hållning både i vardagen och i sadeln.
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/16/ryttarform-tema-bal-dag-6-av-7/

  Blogginlägg Dag 7 – Bålstabilitet, bålstyrka och bålkontroll
  Publiceras söndag 17 mars
  https://www.yogabluezense.se/2019/03/17/ryttarform-tema-bal-dag-5-av-7-2/
  Vi avslutar bålveckan med tre effektiva övningar på pilatesboll.

Har du önskemål eller frågor?

17 mars, 2019 21:41
 • 42
 • 4
17 mars, 2019 09:22
 • 33
 • 3
16 mars, 2019 14:03
 • 37
 • 1
15 mars, 2019 22:26
 • 43
 • 2
13 mars, 2019 14:33
 • 30
 • 1
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga19 mars, 2019 22:45
Intressant artikel och videoinslag om mental träning för ryttare, rekommenderas! 🐎👌

”Hållbara ryttare 2, del 1: Andra säsongen av serien "Hållbara ryttare" handlar om mental träning och personlig utveckling. Vi får följa hur ryttarna i Saab Team Sweden Dressage, alltså landslagen i dressyr, tränar för att må bra och för att uppnå sina drömmar och mål. Detta under vägledning av den meriterade coachen Kjell Enhager.

Första delen av serien, som du kan se ovan, är en introduktion till vad mental träning kan hjälpa dig som ryttare med. I kommande delar bjuder landslagsryttarna, tillsammans med Kjell Enhager, på konkreta träningstips. Detta i form av praktiska verktyg och metoder för hur du hanterar tankar, känslor och tillstånd.”
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga17 mars, 2019 21:49
Hoppas att bålveckan har varit givande och att du känner att du har fått ny kunskap, tips och inspiration! 😊

Idag är det sista dagen och vi ska avsluta med tre stycken övningar på pilatesboll. Två av övningarna tränar både bålstabilitet och bålstyrka. Den tredje är en övning för bålkontroll som även testar vår symmetri/liksidighet.
Jag gillar att använda pilatesbollar i träningen då det kräver mer stabilitet och koordination vilket är så viktigt för oss ryttare. Att arbeta med ryggen mot pilatesboll ger också ett skönt stöd för ländryggen, så detta är övningar som brukar fungera väldigt bra även för dig som ibland kan få känningar i ländryggen vid crunches eller situps liggande på rygg på matta.

Om du inte har en pilatesboll går det bra att göra de två första övningarna liggande (med utsträckta ben, eller med benen upp och knäna i 90 grader vilket avlastar ländryggen) och den tredje övningen sittande på en stol (längst fram en bit ut från ryggstödet), pall eller liknande.

Dagens övningar:
1. Raka crunches (alt situps) på pilatesboll
2. Sneda crunches (alt situps) på pilatesboll
3. Sittande benlyft på pilatesboll

Filmer på övningarna hittar du på instagram via länken nedan. Mer information om övningarna och instruktionerna i sin helhet hittar du idag på bloggen https://www.yogabluezense.se/2019/03/17/ryttarform-tema-bal-dag-7-av-7/

Lycka till med dagens övningar!

Hör gärna av dig med dina tankar på övningarna under temaveckan och även det fördjupande materialet på bloggen så att jag vet om detta har varit värdefullt! Vore också kul att veta hur det har gått, hur övningarna har känts, vad som har fungerat bra, om något har varit svårare, om du vill ha hjälp med någon alternativ övning, om det är något du funderar över eller kanske något du saknade under den här veckan som du hade hoppats skulle täckas in? All annan feedback tas också tacksamt emot.

Jag har redan tankar på en rad fokusområden för nya temaveckor men tar också gärna emot önskemål! Jag vill veta vad just du vill ha tips och inspiration på! 🤗

https://www.instagram.com/p/BvH4tAeH97c/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1p8xe1qlgs4yi
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga17 mars, 2019 09:22
Allt förberett för dagens fullbokade workshop i ryttaryoga i Farsta idag! Nu väntar jag bara på att få välkomna alla deltagare! 🐎🙏😄

#yoga #ryttaryoga #yogaförryttare #ryttareäridrottare #ryttarhälsa #blienbättreryttare #ryttarform #yogaforathletes #thefluidathlete #yinyogaforathletes #bluezenseyogatraining #yogabluezense #yogavayu #farsta Blue Zense Yoga & Träning - på land & på vatten Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga16 mars, 2019 14:03
Vi har mest fokuserat på magmusklerna denna vecka, även om ryggen har varit med och arbetat i flera övningar. Idag blir det mer renodlat fokus på att stärka ryggen. Ryggmusklerna stabiliserar ryggraden, skapar kraft över bål, bäcken och axelled samt hjälper oss att hålla upp överkroppen och är därför viktiga för vår hållning både i vardagen och i sadeln. Fördjupning om ryggmusklernas funktion och om dagens övning samt olika varianter på övningen hittar du i bloggen https://www.yogabluezense.se/2019/03/16/ryttarform-tema-bal-dag-6-av-7/.

Det finns många olika varianter av ryggresningar. I dagens övning cirklar vi en lätt vikt med raka armar. Vi får då träning av både rygg och axlar, sätesmuskulatur och bålstabilitet, samt en bra rörlighetsträning av axlar, bröst, bröstrygg och skuldror vilket gör det till en effektiv övning för lite större del av kroppen. Du får även arbeta med din koordination genom att synkronisera rörelsen samt med liksidighet i höger och vänster sida av överkroppen. Som vikt går det bra att ta det du har tillgängligt hemma. Ca 1-2 kg brukar vara ganska lagom så tex en fylld vattenflaska går jättebra. Det går naturligtvis bra att göra övningen utan vikt ifall du föredrar.

Teknik:
– Ligg på mage med raka ben och armarna utsträckta rakt ovanför huvudet. Rikta blicken nedåt. Håll en lätt vikt i din ena hand.
– Aktivera de djupa bålmusklerna.
– Lyft upp överkroppen från mattan med hjälp av ryggmusklerna. Cirkla armarna bakåt, flytta över vikten i andra handen, för sedan fram armarna till startläget igen.
– Vid startläget sänker du sakta ner överkroppen, utan att vila mot underlaget, lyfter upp dig igen med hjälp av ryggmusklerna, flyttar över vikten till den andra handen och upprepar hela cirkeln. Upprepa 5-12 varv medsols, byt sedan till motsols.
– Lugna, medvetna, kontrollerade, koordinerade och jämna rörelser med bibehållen bålanspänning och aktivering i ryggmusklerna. Fokusera på att det är ryggmusklerna som arbetar. Slappna av i hals och nacke. Känn att bäcken och lår har kontakt med underlaget under hela rörelsen.

Lycka till med dagens övning, berätta gärna hur det går! Sista dagen på Tema Bål-veckan imorgon, häng gärna med igen då!
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga15 mars, 2019 22:26
Dagens övning syftar primärt till att stärka den yttre raka bukmuskeln (det sk 6-packet), en muskel som kan skapa kraft och som vi med fördel tränar både med belastning och även i mer explosiva övningar. Vi använder den vid framåtböjning och sidoböjning av bål och ryggrad samt om vi vill minska svanken eftersom den vid aktivering tippar bäckenet bakåt. Den fungerar även som stöd åt den djupt liggande tvärgående bukmuskeln samt håller in och skyddar magen. Även om bålstabilitet är det primära fokuset för ryttare behöver vi även ha god bålstyrka i våra yttre bålmuskler för att orka bibehålla vår balans och position i sadeln.

Läs gärna mer om den raka bukmuskelns funktion, om bålstyrka och om dagens övning på bloggen https://www.yogabluezense.se/2019/03/15/ryttarform-tema-bal-dag-5-av-7/

Dagens övning Fällkniven kan vara en ganska utmanande övning så ge den gärna lite tid att komma in i om du inte har provat den förut. Detta är alltså en övning som primärt syftar till att stärka den yttre raka bukmuskeln, men vi aktiverar även våra höftböjare och framsida lår samt arbetar med vår koordination i rörelsen. Dessutom är det flera andra muskler som assisterar i rörelsen (bland annat de sneda inre och yttre bukmusklerna som vi arbetade med i gårdagens övning, men även fler muskler såsom exvis insida lår och axlar, rygg och skuldror i denna variant när vi arbetar med en pilatesboll) vilket gör detta till effektiv övning för stor del av kroppen. Det är också en bra övning för att träna snabbhet och tajming.

Teknik:
- Lägg dig på rygg med raka ben och armarna utsträckta ovanför huvudet. Håll i en pilatesboll mellan dina händer.
- Aktivera de djupa bålmusklerna.
- Lyft både armar och ben samtidigt och synkroniserat upp mot varandra. Där de möts flyttar du över pilatesbollen från händer till dina underben.
- Kom sedan ner igen med både armar och ben i en fortsatt synkroniserad rörelse med kontroll. Vänd när bollen nuddar golvet och påbörja en ny rörelse uppåt. Där armar och ben möts tar du denna gång emot bollen i händerna.
- Upprepa rörelsen. Behåll kontrollen hela vägen upp och ned.

Lycka till och berätta gärna hur det går! Imorgon blir det fokus på ländryggen!
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga
Ryttarform - Träning & Yoga14 mars, 2019 22:48
Viker du dig ibland i ena sidan när du rider? Det är ganska vanligt förekommande och jag får ofta frågor om vad vi kan göra åt det. Som jag skrev om i gårdagens blogginlägg med tema liksidighet kan det bero på flera olika saker. En orsak kan vara olika styrka i de bålstabiliserande musklerna på höger och vänster sida, både de inre stabiliserande och de yttre som skapar kraft. Vi kan då behöva stärka stabilisatorerna som rätar ut ryggen samt stärka bålens förmåga att motstå krafter framåt/bakåt, från sidan och i rotation som annars kan påverka vår sits och inverkan i ridningen. En annan orsak kan vara tight bröstrygg och att rörligheten i rotation skiljer sig till höger och vänster. Som vanligt mer info och fördjupning i bloggen: https://www.yogabluezense.se/2019/03/14/ryttarform-tema-bal-dag-4-av-7/

I dagens övning Russian Twist arbetar vi med just detta, dvs att stärka både de inre och yttre sneda bukmusklerna på respektive sida samt i en rotation, så om detta är orsakerna i just ditt fall till att du ibland viker dig i sidan kan du ha särskilt stor nytta av att göra denna övning.

Eftersom vi arbetar med belastning hjälper denna övning oss att stärka våra bålmuskler samt att träna oss på att stå emot rotation vilket är viktigt på hästryggen för att kunna vara stabila i sadeln och parera ev oförutsedda händelser. Vi har både överkropp och ben lyfta från golvet vilket även gör att vi utmanar och tränar balans, fokus och kontroll. I denna variant av övningen får även axlar och rygg (upprätt med rak neutral ryggrad) vara med och arbeta.

Teknik:
-Sätt dig på båda sittbenen med uppsträckt rygg, tänk fram och upp med bröstet.
-Lyft upp benen.
-Ta en medicinboll eller liknande i händerna och för den växelvis till höger och till vänster samtidigt som du stabiliserar bål och bäcken så att musklerna håller emot krafterna från armarnas rörelser med bollen.
-Om du vill utmana dig själv ytterligare kan du i mittenläget sträcka bollen uppåt på raka armar för att öka aktiveringen i rygg och axlar (tänk på att vara upprätt med rak neutral ryggrad och aktivera dina magmuskler för att skydda ländryggen).

Lycka till och berätta gärna hur det känns! Ny övning imorgon!
Ryttarform - Träning & Yoga